úterý 25. května 2010

Federico o Zlaté slze i o tom, proč volí zelené

Federico Diaz je původem z Argentiny, ale žije a pracuje v Praze. Jeho multimediální umění s vámi komunikuje tak, že si na něj chcete sáhnout. Posledním Federikovým projektem je zlatá slza nazvaná LacrimAu na výstavě Expo v Šanghaji. Kromě toho, že Federico pracuje se zlatem, má taky slabost pro zelenou barvu. Zeptali jsme se ho na to proč.

Federico, nedávno jsi pro Expo v Šanghaji vytvořil instalaci, která obsahuje slzu ze zlata. Jak tě to napadlo?
Hledal jsem symbol štěstí a radosti, slza mi připadala jako ideální. Důležitý byl i materiál. Zlato má pro mě v tomhle případě symbolickou hodnotu - když je společnost v harmonii, jeho cena na světovém trhu klesá, když je naopak chaos a lidi mají strach, jeho cena jde nahoru. Zlato v sobě tak kloubí dvě protichůdné emoce.

Teprve předevčírem jsi se vrátil z výstavy v Šanghaji. Jaký máš z Expa pocit?
Nebyla to moje první cesta do Šanghaje a během toho posledního období jsem se pohyboval víceméně jen na Expu. Je to zvláštní prostor - obrovský monolit, kde se na svém kusu každý snaží co nejvíce zaujmout.

Které pavilony tě tam zaujaly?
Co se týče architektury, skvělý je německý, španělský nebo rakouský pavilon. Trochu jim ale chybí síla sdělení. Za nejzajímavější považuju britský pavilon - je to zvláštní stavba, v jejímž rámci jsou zalitá semena stromů a rostlin z celého světa. Většina pavilonů to bere jako byznys a prezentuje hlavně svojí zručnost a výrobky. Britové nepředstavují nic specificky britského, ale jejich pavilon má tenhle krásný globální rámec. To je úctihodné.
Český pavilon je ale taky dobrý. Není moc zajímavý zvenčí, ale je hodnocený jako jeden z pěti nejlepších. Náš pavilon je udělaný hodně interaktivně a prezentujeme se tak jako národ, který si rád hraje, uvažuje.

Málokdo ví, že jsi spolu s dalšími kamarády vypracoval model stavby univerzitního centra - které jsi navrhoval pro uplně stejné místo, kde měla později stát Kaplického knihovna. Jak  vás to napadlo? 
Ten koncept vzniknul ještě před tím než se tam plánovala knihovna.
Někdy na zlomku nového milénia jsme s kamarády chodili po Praze a přemýšleli, co jí chybí. Napadlo nás univerzitní centrum, které jsme umístili na Letnou. Nedostali jsem ale od nikoho žádné zadání, dělali jsme to jen proto, že nás to samotné zajímalo. Vzniknul z toho model, který jsme prezentovali na Fóru 2000.

Proč podporuješ zelený?
Ta podpora je pro mě tak přirozená, že o tom ani nepřemýšlím. Jde o stranu, která uvažuje jinak. Nikdy mě ani nenapadlo podporovat někoho jiného. Navíc, znám osobně několik lidí ze Strany zelených a důvěřuju jim.

Federicovy fotky Zlaté slzy z výstavy v Šanghaji:












  
 

 Vizualizace nerealizovaného projektu univerzitního centra na Letné
 

Žádné komentáře:

Okomentovat