pátek 14. května 2010

Revoluční program na hledání obrázků pro zelenáče

David Novák je počítačový expert z brněnské Masarykovy univerzity. Patří do malého týmu, kterému se podařilo vyvinout revoluční systém MUFIN na vyhledávání obrázků nikoli podle slov, ale podle jejich podobnosti. O stejnou věc se přitom snaží obří týmy firem jako je Google nebo Microsoft. Nabídl nám tenhle software exkluzivně vyzkoušet!
  
Davide, reprezentuješ českou vědu na celosvětové úrovni. Volíš Zelené proto, že vzdělání a věda patří mezi jejich priority?
Samozřejmě i proto. Ondřej Liška jako ministr školství prokázal, že to SZ myslí se vzdělaností vážně. Ale je spousta dalších důvodů, proč budu Zelené volit. Třeba opravdová a tvrdá snaha o potírání korupce na všech úrovních. Zelení zastupitelé v Brně dlouhodobě rozkrývají špínu, kterou se ostatní strany vetšinou snaží přikrýt dekou. A to mi ani nedáváš prostor mluvit o ekologii a ekonomii.

Čím je projekt MUFIN, který jsi pomáhal vyvíjet, revoluční?
Hlavně tím, že umí bleskově vyhledat vizuálně podobné obrázky i v obrovských databázích – náš prototypní systém prohledá 100 milionů fotografií z Flickru během půl sekundy. Je taky velmi univerzální a přímo aplikovatelný i na další typy dat: video, zvuk, otisky prstů nebo různá technická data.

A jaká máš oblíbená slova při hledání obrázků?
Tak třeba „Sunrise, beach, strawberry.“ Doporučuji zkusit to ve fotobance Pixmac, kde je nově nasazeno podobnostní vyhledávání založené na naší technologii.

MUFIN můžete vyzkoušet tady: MUFIN SOFTWARE

Žádné komentáře:

Okomentovat